Boksen en Boksen
Boksen Rotterdam

Boksen is een vechtsport die bekend is, internationaal wordt beoefend, en in een grote verscheidenheid aan stijlen en vormen wordt beoefend. In basistermen kan boksen worden gezien als het domino-effect: 1 knock-out per ronde; 1 overwinning per gevecht; 1 verlies doet verliezen, of 2 knock-outs; 1 split decision (beslissing gaat naar de tegenstander); 1 bokser die zich terugtrekt uit de sport; 1 bokser die wordt neergeslagen, of een scheidsrechterlijke onderbreking; 1 “foul” genoemd door de scheidsrechter; 1 “technische knock-out” genoemd door de scheidsrechter; en 1 bokser het totaal aantal stoten geland in een bokswedstrijd.

Boksen wordt ook gespeeld in verschillende vormen, met verschillende regels. Dit kunnen lange, breed gerichte vormen zijn, zoals het kickboksen, of kort gerichte met stoten of ellebogen. In de meeste gevallen bij internationale bokswedstrijden zijn er regels die de soorten overtredingen beschrijven die kunnen gebeuren en de beslissing die de rechter neemt. (Bedankt Wikipedia!)

Wat is boksen?

De term is technisch niet gedefinieerd, maar volgens boksinsiders is een bokser een deelnemer aan een wedstrijd wanneer een van de vechters duidelijk niet verder kan. Het is het meest typisch wanneer een bokser wordt neergeslagen en uit is; of wanneer, terwijl één aan het slaan is, de tegenstrevende vechter niet in staat is aan te vallen wegens de beschermende hand van Chatriers.

Een bokser moet zich met de juiste training voor de sport uitdossen. Bokszakken, bokshandschoenen, Braziliaanse jujitsu-uitrusting en andere beschermende uitrusting zijn vaak te vinden in boksschool over de hele wereld. Al deze uitrusting is ontworpen om de bokser te beschermen en hem tegelijkertijd in staat te stellen strategisch aan te vallen zonder de tegenstander pijn te doen.

In de VS hebben veel mensen de neiging om boksen als een “sport” te beschouwen, een “sport met regels”. In de populaire media zijn boksers “stoer” of net zo gewelddadig als profvoetballers, terwijl boksen in feite niets lijkt op profvoetbal, of boksen niets lijkt op de gewatteerde worstelwedstrijden die bekend zijn op het niveau van de middelbare school en de universiteit.

Een bokser kan niet gemakkelijk stoten door bokszak of sparringpartner omdat die persoon een gewatteerde tegenstander is.

Een bokser kan niet gemakkelijk op de grond vallen omdat die persoon een beschermde tegenstander is.

De rug van de bokser is bijvoorbeeld geen normale vorm van bescherming tegen neergeslagen worden. Wanneer een bokser op de grond valt als gevolg van een knockdown, wordt hij kwetsbaar, en kan hij ernstig gewond raken.

Als je een knock-out wint, of als je “verliest” (d.w.z. verliest bij beslissing), sla je je tegenstander niet. De regels bepalen dat de verliezende bokser zichtbaar gestraft moet worden, en er zijn dus regels tegen het slaan van een neergeslagen tegenstander die nog steeds slaat en schopt, of het slaan van een bokser die staat, en vervolgens bij beslissing wint.

Het komt erop neer dat je je tegenstander neerhaalt en uit de juiste aanvalspositie haalt, zodat je hoek iets zal doen om te voorkomen dat je Ortiz-ed, wat de beslissing van de jury in de war zal sturen. En dit zal je sterker maken, omdat je tegen een tegenstander vecht die niet gewend is om neergegooid en neergehouden te worden.

Met andere woorden, boksen is een sport die sterk beïnvloed wordt door zijn omgeving. Er zit veel filosofie in deze sport die in andere sporten niet te vinden is.

Is boksen een vorm van “echt” boksen?

“Echte boksers” boksen is iets waar Rashad in UFC 1 mee begon, maar voor de mensen buiten de ring, of voor het grote publiek, toen “boksen” werd voorafgegaan door dat “tuke”, werd het blijkbaar geassocieerd met schermutselingen in een boksring.

Men koos ervoor om het boksen “boksen” te noemen, omdat het vaak werd beoefend voordat de regels van het boksen waren vastgesteld en omdat “kampioenen” het gebruikten als een manier om op brute wijze deel te nemen aan ongeëvenaarde wedstrijden, om te bepalen wie de beste vechter op de planeet was.

Lees meer:
Personal training Rotterdam