Boksen – Is Boksen Echt Nodig?
Boksschool Amsterdam

Vrouwen boksen is pas een twintigtal jaar geleden aanvaard als een professionele sport, grotendeels dankzij de uitzonderlijke overwinning van Evander Holyfield. In de meeste landen over de hele wereld blijft het boksen nog steeds een aparte en aparte sport in de Verenigde Staten.

Wat de meesten van ons over boksen weten, is dat het een sport is met twee boksers die elk proberen de ander knock-out te slaan om te winnen. Het is gebaseerd op stootcombinaties. De bokswedstrijd lijkt vrijwel vanaf het begin te worden beslist, hoewel er altijd een manier is waarop het gevecht zou kunnen verlopen wanneer de twee boksers net op het punt staan de wedstrijd te beginnen. Het gevecht kan uit verschillende rondes bestaan of eeuwig duren. Traditionele bokswedstrijden lijken een paar ronden te duren.

De regels zijn vrijwel hetzelfde voor alle traditionele bokssporten. Punten worden gescoord wanneer een bokser wordt neergeslagen, uit is, of wanneer het een uitgemaakte zaak is dat de wedstrijd is afgelopen (doordat de scheidsrechter het einde van de ronde aangeeft of doordat een teamlid de telling oppakt en opnieuw begint).

De enige echt ongewone regel in het boksen, toen en nu, is het feit dat het werd aangeprezen als een “sport voor mietjes” die nooit zou werken. In tegenstelling tot voetbal en rugby, hoefde je bij het boksen geen gewatteerde hoofddeksels te dragen. Degenen die geen helm met schuim op hadden, raakten vaak de weg kwijt en werden in het hoofd geslagen terwijl ze nog zaten. Dit was een van de vergeten, maar belangrijke regels die werden aangepakt bij de ontwikkeling van de moderne internationale boksorganisatie, asfter.

Dus, ja, boksen heeft regels. Maar die zijn niet bedoeld om ontevreden toeschouwers te behoeden voor lichamelijk letsel. Alle regels zijn gericht op de persoonlijke veiligheid van de boksers, ze zijn niet bedoeld om iemand te verwonden. Zij zijn echter wel ontworpen om de concurrenten veilig te houden en de sport een beetje eerlijker te maken. Sportscrossen zijn ontworpen met veiligheid in het achterhoofd.

Lees de regels, en ken ze. Als je vragen hebt over wat zijn zijn of wat een schorsing is, gewoon vragen. Amateurbokspartijen in het boksen zijn slechts ongeveer negen ronden lang. IFAB, het internationale boksorgaan, heeft verschillende artikelen die gelden voor alle gevechten die internationaal worden gehouden. U moet ook weten of een bokser een licentie heeft om aan een amateurbokswedstrijd te mogen deelnemen.