Bokstraining – 3 boks technieken die werken
Boksen Amsterdam

Waar bij voetbal de kans groot is dat je gewoon opstaat en over een speler heen loopt die mokkend in een mindere positie zit, is het bij boksen de bedoeling om de tegenstander fit te maken en uit te putten zodat ze afkloppen. Spitsen moeten een beetje op hun tenen blijven lopen, alert zijn, door slaan, achter knieën, ellebogen en elk ander lichaamsdeel aan gaan dat een knock-out of een “lekkere” knock-out kan opleveren.

Boksen is een sport die voor de meeste vechters een lage toegangsprijs heeft en een tegenstander van één ons weegt ongeveer 17-20 pond.

Mannen zijn sterk oververtegenwoordigd in het boksen op alle niveaus en de belangrijkste reden hiervoor is dat boksen op hoog niveau spiermassa omvat die wordt ontwikkeld door hard werken (waarschijnlijk als gevolg van de draaiing van het lichaam tijdens het stoten), ervaren positionering en kracht van dichtbij. Krachttraining is dan ook een belangrijk onderdeel van het trainingsprogramma van een bokser. Afhankelijk van het soort contactsport dat men beoefent, kan men bij het boksen, indien men dat wenst, grote oefeningen van gewichtheffen en krachttraining blijven doen. Elke anaërobe oefening die het hart versterkt, zal bij het boksen een soortgelijk effect hebben.

Om de juiste techniek te ontwikkelen en de kracht te brengen die je wilt gebruiken, zijn er 3 bokstrainingsmethodes die je onder de knie moet krijgen: de jab, de block en de roundhouse.

De jabbillion is waar de meeste amateur boksers op getraind zijn om te gebruiken. Een jab begint met een lichte stap voorwaarts met het leidende been, een directe stoot met de leidende arm recht omhoog, ellebogen gebogen in 90 graden, en de vuist strak sluitend. Een jab is voor veel boksers de gemakkelijkste stoot om onder de knie te krijgen.

De blokboog combineert mooi de agressiviteit van het boksen met de kracht van het jujitsu. Een blokboog wordt gebruikt om aan te vallen van opzij of van zijn achterste heup en wordt vooral gebruikt om klappen af te weren en/of de eigen klappen op te vangen met de bovenarm.

De laatste bokstechniek is de roundhouse. De roundhouse is waarschijnlijk de krachtigste en gevaarlijkste van alle stoten. Stel je een uitademing in de lucht voor als de stoot contact maakt met het hoofd, de oren, de buik, de kaak en alles wat maar voorhanden is. De kroon van de vuist wordt meestal aan de buitenkant van het doelwit gehouden waardoor de aanvaller voordeel kan halen uit de kracht. De sleutel is om de tegenstander te laten gissen tot het laatst mogelijke moment wat hem de beste kans geeft om te blokkeren of te vangen.

De laatste techniek die effectief is, is de rechte linkse. De rechte linkse is een masterclass in uppercut techniek. De vuist wordt op een bijna identieke manier geworpen als de rechte rechtse. Echter, het slaan met de linkervuist haalt zijn momentum uit de buikspieren, niet uit de schouders. Daarom is de linkse directe een zeer effectieve stoot om aan de buitenkant van de arm van de tegenstander te vechten.

Het kennen van deze 3 boks technieken zal je helpen gevechten in de ring te winnen en je zult ook meer succes hebben.

Lees meer:
Boksschool Amsterdam